7 gode råd

 

Tænk dig godt om inden du klikker på ’Slå op’ eller ’del’.

 

 1. Gør dig klart, at Facebook m.fl. er et offentligt medie, hvor kommentarer og billeder let spredes via dine venner og venners venner.

 2. Undgå brokkerier og sladder. Det kan sætte dig i et dårligt lys over for nuværende og kommende arbejdsgivere såvel som kollegaer.

 3. Skriv kun kritik på Facebook, du ikke ville have noget problem med at sige i TV Avisen.

 4. Overvej hvilke billeder af dig selv, du vil have liggende.

 5. Sæt dine privatindstillinger til, at du skal godkende billeder, andre har tagget dig på, før de bliver vist på din tidslinje. Så begrænser du risikoen for, at andre finder pinlige billeder.

 6. Sæt dine indstillinger, så du ikke er søgbar på Google.

 7. Overvej om det er en god ide, at være venner med forældre.

 

 

8 klassiske brølere

 

 1. Du melder dig syg, men poster billeder eller opdateringer fra en hyggelig aften.

 2. Du skriver private opdateringer fra Facebook i arbejdstiden.

 3. Du glemmer at logge ud fra din Facebook-konto på arbejdscomputeren, så kolleger eller ledere kan se dine private beskeder.

 4. Du skriver detaljer om kolleger, børn eller forældre fra dit arbejde, så nogen i dit netværk for eksempel kan regne ud, hvem du taler om. Dette er strafbart.

 5. Du skriver en opdatering om din arbejdsdag, som snakkede du med en gruppe nære venner. Du glemmer alle de andre, som læser med.

 6. Du tænker ikke over, at dine kommentarer kan videresendes eller formidles til lederen eller kolleger, som du ikke er venner med på Facebook.

 7. Du skriver ironisk eller indforstået, men glemmer at skrift og smiley’er er dårlige til at vise, hvad du egentlig mener. Dine kommentarer kan især misforstås af dem, der ikke kender dig så godt.    

 8. Du kritiserer ledelsen, arbejdspladsen eller kolleger på Facebook, før du har prøvet at konfrontere dem direkte med din kritik.

   

  Fotos

Husk du har en loyalitetsforpligtelse over for din arbejdsgiver, og du har tavshedspligt om personlige forhold vedrørende forældre og børn mv. I forbindelse med tavshedspligten skal du huske, at fotos af andre på bl.a. Facebook, Instagram m.v. også kan være såkaldte private oplysninger.

 

Decorum-krav/værdighedskrav

Du skal som ansat i Næstved Kommune udvise en passende adfærd, der er forenelig med det, du arbejder med. Det gælder både i arbejdstiden og i fritiden. Det kaldes et decorum- eller værdighedskrav. Du bør være særligt opmærksom på at overholde den lovgivning og de retningslinjer, som kommunen håndhæver over for andre.          

 

 

Link til   BUPL, anvisninger vedr. sociale medier